fbpx

Кава – користь чи шкода?

Кава – складний напій, а її вплив на організм людини викликає масу суперечок і розбіжностей. Вона бадьорить, стимулює, позбавляє від сонливості і піднімає тиск. Сьогодні одні експерти кажуть, що кава корисна і її присутність в нашому раціоні харчування необхідна, а завтра ми будемо міркувати про те, наскільки важливо виключити цей напій з дієти. Ми вирішили представити вам дві точки зору на один напій, який допоможе самостійно вирішити, чи варто починати ранок з ароматної чашки кави або ж замінити її не менше бадьорим і освіжаючим чаєм.

Користь кави

  • Зниження ризику виникнення раку. Вченими з американського Національного інституту вивчення раку було з’ясовано, що чотири і більше чашки кави в день знижують ризик виникнення меланоми, різновиди раку шкіри, на 20%.
  • Допомога в схудненні. Доведено, що у шанувальників кави (з кофеїном) обмін речовин відбувається на 16% швидше, ніж у тих, хто відмовляє собі в цьому напої або вважає за краще той, що без кофеїну. При такому розкладі процес схуднення буде протікати значно швидше.
  • Антиоксиданти. У каві їх навіть більше, ніж в журавлині і яблуках, лідерах за кількістю антиоксидантів. Сьогодні вже відомо, що антиоксиданти знижують ризик розвитку хронічних захворювань. Також кава зменшує можливість появи таких захворювань, як хвороба Паркінсона і діабету другого типу.
  • Лікування депресії. Згідно з дослідженнями жінки, які щодня випивають 2-3 чашки кави, менш схилі (15%) до розвитку депресії.
  • Міцна пам’ять. Дослідження також показали, що дві чашки кави в день покращують короткочасну і довготривалу пам’ять, а також збільшують швидкість реакції. Кава також знаменита тим, що знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Відбувається це завдяки тому, що кофеїн здатний зменшувати розмір бляшок, що утворюються на нервових клітинах і порушують роботу мозку.

Шкода кави

  • Виснаження нервової системи. Кава – сильний психостимулятор, який викликає звикання. Спочатку ви відчуєте сильний приплив бадьорості, за яким послідує дратівливість і підвищена тривожність. Також любителів цього міцного напою, які не знають міри, чекають такі проблеми, як виснаження нервових клітин і проблема з роботою надниркових залоз (читайте також: «Що трапиться, якщо ви пропустите свою ранкову каву»).
  • Зневоднення. Кава притуплює відчуття спраги і має сечогінний ефект, тому після чашки кави ви можете ще довго не хотіти пити при тому, що вашому організму, швидше за все, волога буде просто необхідна. Рекомендується випивати 1-2 склянки води після кожної чашки кави. Крім того, регулярне вживання кави сприяє вимиванню з організму кальцію, магнію, калію і інших важливих мікроелементів.
  • Складність для травлення. Кава з молоком не просто калорійний, але ще і складний для перетравлення напій, тому що являє собою поєднання «кавового» тоніна і «молочного» казеїну. Обидві речовини погано засвоюються в нашому організмі.
  • Передчасне старіння. Багато косметологів виступають проти вживання кави, оскільки кофеїн призводить до передчасного старіння шкіри і робить колір обличчя тьмяним.
  • Серцеві захворювання. Згідно з численними дослідженнями, зловживання кавою збільшує ризик виникнення серцевих захворювань. Щоденне вживання більше 6 чашок кави збільшує ризик серцево-судинних захворювань на 71%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *