fbpx

Арабіка чи робуста?

Арабіка і робуста – два види кави, які вирощують в промислових масштабах. Крім них, є й інші, але їх обсяги від усього кави в світі не перевищують двох відсотків. Наприклад, ліберіка, ексцельса і еуженіоідіс.

З усього виробництва арабіки та робусти, арабіка – приблизно 70%, робуста – 30%. Причин популярності арабіки багато. Головна – арабіка просто смачніше. Але цікаво, що ці дві рослини – родичі. А якщо точніше, арабіка з’явилася завдяки схрещуванню робусти і еуженіоідіса.

Еуженіоідіс – це дуже рідкісний вид кави, який росте на невеликих чагарниках. Його зерна дуже дрібні, а врожайність низька, тому вирощувати таку каву в великих масштабах не можна. У цій каві дуже низький вміст кофеїну – всього 0.2%. Саме тому в арабіці кофеїну менше, ніж в робусті.

Форма зерна арабіки більш витягнута, робуста – більш кругла.

Арабіка і робуста по-різному виглядають, по-різному ростуть, сильно відрізняються за смаком і ціною. Розберемо найважливіші відмінності між ними.

Умови зростання

Арабіка дуже вибаглива до умов і росте на висотах від 600 до 2000 метрів, і іноді навіть вище. Вирощувати арабіку – дорого і складно. Вона легко може захворіти і щоб отримати хороший урожай, потрібно постійно доглядати за деревами, удобрювати грунт, а в деяких регіонах споруджувати системи штучного зрошення.

Для робусти важливо, щоб було тепло. Тому вона росте тільки в тропічному кліматі. Але все інше – другорядне. Робуста може рости на рівнинах і в горах. Вона легко витримує спеку і зливи, не хворіє і їй не потрібен ретельний догляд.

Існує 47 країн, в яких вирощують каву. Просто порівняйте: країна-чемпіон з виробництва кави Бразилія виростила ≈ 2 080 000 тон арабіки в 2011 році. А В’єтнам, який знаходиться на другому місці, в тому ж році виростив ≈ 660 000 тон робусти. Так, це в три рази менше, ніж в Бразилії. Але при цьому площа всього В’єтнаму в п’ять разів менше, ніж площа кавових плантацій Бразилії.

Смак

У арабіки багато ліпідів і цукрів, які роблять смак інтенсивним і кислотним. У конкретному сорті арабіки з конкретного регіону можна відчути солодкість ягід, кислотність цитрусових, аромат квітів і горіхів.

У робусті більше кофеїну і хлорогенова кислоти і мало ліпідів і цукрів. Це робить робусту хорошим енергетиком, але кофеїн також надає каві гіркоту і важкий аромат. Смак робусти – терпкий і плоский. Домогтися від нього відтінків, як у арабіки просто неможливо.

Пінка зверху – крему. Вважається, що це найсмачніша і ароматна частину в еспресо. Робуста дає більше крему, ніж арабіка.

Смак сильно залежить від того, який догляд отримує кава на фермі. Те, що робуста невибаглива до умов, не означає, що за нею не потрібно доглядати. Хороша робуста, за якою стежать і доглядають, буде краще арабіки, якій не приділяють увагу.

І не варто пити розчинну каву. Незважаючи на заяви виробників, майже завжди його роблять з дешевої робусти. Хоча буває і так, що її роблять з хорошої спешелті кави, правда в цьому випадку вона досить дорого коштує.

Ціна

Очевидно, що арабіка дорожче. Через те, що вона росте тільки в горах, її складніше вирощувати, транспортувати і обробляти. Сюди ж входить вартість добрив і зрошення. В поганий рік арабіка може легко захворіти і тоді вцілілий урожай буде дорогим.

Робусті не потрібна висота, не страшні дощі і спека, вона легко протистоїть хворобам. Дерева робусти в три-чотири рази більше арабіки і виростають до 13 метрів, врожайність набагато вище. Все це знижує вартість виробництва робусти і робить її значно дешевше арабіки.

Це індикативні ціни на біржі за умовну «робусту» і «арабіку». Ціни на якісну каву, звичайно ж, набагато вище

Щоб знизити собівартість, в кав’ярнях низького і середнього рівня часто використовують суміш з арабіки і робусти. Це дозволяє значно заощадити на зерні, але не зіпсувати смак напою остаточно.

Якщо арабіка смачніше, навіщо потрібна робуста

У арабіки та робусти свої завдання і свої фанати. Немає єдиної думки, що краще або гірше. Хтось вважає, що робусту взагалі не потрібно використовувати. А хтось проводить цілі дослідження, щоб підібрати сорт робусти, якій разом з арабікою дозволить відкрити нові смаки.

Робуста дає хорошу крему в еспресо, щільність і тільність напою. Але в смаку з’являється неприємна гіркота і важкий аромат. Це не означає, що з робусти не можна приготувати нічого хорошого.

Класична італійська кава – це майже завжди сильно-обсмажена суміш з арабіки і робусти. Такі суміші дешевше чистої арабіки і надають каві характерну гіркоту. У капучино з такої суміші з’являються цікаві ноти шоколаду і деяким людям така кава подобається більше.

Готувати робусту альтернативними способами – не найкраща затія. Якщо ви готуєте каву у френч-пресі, турці або будь-яким іншим способом, краще використовувати арабіку.

Важливо пам’ятати одне правило: завжди можна знайти щось хороше в каві, за якою ретельно доглядали. Тому що погана кава – це не арабіка або робуста. Погана каву – це кава, про яку не дбають.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *